Over edelherten

Het edelhert is een van de bekendste soort van de hertachtige.

Het mannelijk edelhert wordt bok of hert genoemd en het vrouwelijke edelhert een hinde. De jongen zijn kalveren en de jaarlingbokken worden spitsers genoemd naar de vorm van het gewei. De kleur van de edelherten is 's zomers roodbruin en 's winters meer grijsbruin. Het edelhert is een sociaal dier en leeft in groepen. Deze worden roedels genoemd.

Edelherten ondergaan een jaarlijkse cyclus die gestuurd wordt door de daglengte. Dit heeft zijn invloed op o.a. de eetlust, reproductie en geweivorming van de bokken.

Het gewei

Edelherten 1 Het gewei begint te groeien aan het einde van de lente en groeit de hele zomer door. Dit zogenaamde bastgewei bestaat uit levend en zacht weefsel. Tijdens de groei is het gewei zeer gevoelig. Als het gewei in juli is volgroeid (kan tot wel 15 kilo wegen!) begint het af te sterven. Het gewei verhardt en het fluwelige vel eromheen gaat dood en laat los. De franjes, die zo ontstaan, beginnen te jeuken. En het "vegen van het gewei" begint.
De herten schuren veelvuldig tegen palen, struiken of bomen om de vellen kwijt te raken. Met het schone en keiharde gewei zijn ze klaar voor de jaarlijkse bronstijd.

Bronsttijd

Edelherten zijn vrij schuwe dieren. Meestal worden ze in de avond actief. Maar als de herfst begint wordt dat anders.
De mannetjes laten luide liefdeskreten horen, burlen genaamd. Ze lokken hiermee de hinden en laten de andere mannetjes weten dat ze niets meer met hen te maken willen hebben. Tijdens de bronst bakenen de herten hun territorium af met een geurende vloeistof. Vanwege de drukke bezigheden stoppen de herten tijdens de bronst bijna met eten waardoor ze veel lichaamsgewicht verliezen.

De kalfjes

Edelherten 2 In mei/juni worden de meeste kalfjes geboren. Vlak voor de geboorte zal de hinde zich terugtrekken uit het roedel. Ze zoekt een beschutte plek op om haar jong ter wereld te brengen. Na de geboorte wist de hinde alle sporen uit.
De eerste dagen blijft het kalfje alleen en stil in het gras liggen.
Na een paar dagen loopt het kalf met de moeder tussen het roedel. De vacht van de kalfjes is bij de geboorte gevlekt.(schutkleur) De vlekken verdwijnen na 6 tot 8 weken.