HERTENBIEFSTUK OP 5 VERSCHILLENDE MANIEREN
 
Ingrediënten (4 pers.) : 4 biefstukjes, peper en zout naar smaak, vetstof.
  1. Met port: 1 glaasje port, room
  2. Met bessengelei: 1 eetlepel bessen- of bosvruchtengelei, room
  3. Met ham en abdijkaas: 4 sneetjes droge ham (bijv. gandaham), 4 sneetjes abdijkaas
  4. Met roomsaus: 2 dl. slagroom 
  5. Op natuurlijke wijze; 3 dl. bruine fond
Tip: zorg dat de borden warm zijn.
Bereiding:
  1. De hertenbiefstukjes in hete vetstof laten dichtschroeien en meteen kruiden met peper en zout. Vervolgens verder laten braden tot de gewenste gaarheid. ± 3 min. aan elke kant, afhankelijk van de dikte van biefstukjes. Je kunt ze eventueel ook dunner snijden. Haal ze uit de pan en houd ze even warm. Giet in de pan een glaasje port en roer het aanbaksel los. Voeg room toe naar smaak en laat even indikken.
  2. Ga net zo te werk als bij 1 maar roer nu het aanbaksel los met een scheut water, voeg er een eetlepel bessengelei bij. Giet naar smaak room erbij en laat de saus even indikken.
  3. De hertenbiefstukjes in hete vetstof laten dichtschroeien en meteen kruiden met peper en zout. Vervolgens nog even verder voorbakken. Haal ze uit de pan en leg er een sneetje droge ham op, met daarboven op een sneetje abdijkaas. Leg de biefstukjes vervolgens even onder de warme grill tot de abdijkaas gesmolten is en eventueel begint te kleuren.
  4. Ga net zo te werk als bij 1. Giet nu in de pan 2 dl. slagroom en verwarm het geheel al roerende tot het gebonden is.
Tip: breng de saus op smaak met peper en voeg zeer dun gesneden paprikareepjes toe.
5    Ga net zo te werk als bij 1. Blus de pan met de fond. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Maak op smaak met peper en zout. Schik de biefstukjes op de warme borden. Overgiet met de bruine saus.
Geserveerd met kroketjes of frietjes en fijne gestoofde snijboontjes met een gemengde salade krijgen deze gerechten een feestelijk tintje. U kan ook variëren in het kruiden van de biefstukjes (tijm, rozemarijn…)
Ontdooitip: Je laat hertenvlees best ontdooien op een natuurlijke manier door het de dag voordien in de koelkast te leggen.
Smakelijk eten